מחלת פרקינסון היא הפרעה מוחית הגורמת לתנועות בלתי מכוונות או בלתי נשלטות, כגון רעד, נוקשות וקושי בשיווי משקל וקואורדינציה. המחלה נגרמת מפגיעה בתאים במוח שמייצרים חומר הנקרא דופמין. כתוצאה מכך ישנה ירידה ברמת הדופמין המופרשת במוח. כיום ידוע שלמחלה יש יסוד גנטי (כלומר פרקינסון תורשתי) ונוסף על כך, ישנן השפעות סביבתיות שמעלות את הסיכון לחלות במחלת הפרקינסון.
התסמינים מתחילים בדרך כלל בהדרגה ומחמירים עם הזמן. ככל שהמחלה מתקדמת, אנשים עשויים להתקשות בהליכה ובדיבור. יתכנו גם שינויים נפשיים והתנהגותיים, בעיות שינה, דיכאון, קשיי זיכרון ועייפות. בדרך כלל התסמינים בתחילת מחלת הפרקינסון אינם בולטים, ולכן קשה להבחין בהם. תסמינים מוקדמים הם רעד באחת הידיים, שינוי בהבעות הפנים או הפרעה בטלטול היד בעת הליכה.
באתר של עמותת פרקינסון בישראל תוכלו למצוא עוד מידע שימושי על המחלה והזכויות שלכם.
- פעילות גופנית לחולי פרקינסון
- תרגילי התעמלות לחולי פרקינסון
- פיזיותרפיה לחולי פרקינסון
- האם יש תרגיל שיכול להגמיש את הגב וגם להפעיל את הגוף?
פעילות גופנית לחולי פרקינסון
פעילות גופנית טובה לכולם אבל עבור אלה עם מחלת פרקינסון, פעילות גופנית היא חלק חיוני במיוחד בניהול המחלה. הסיבה לכך היא שמחלת פרקינסון היא הפרעה נוירולוגית מתקדמת המשפיעה על הדרך בה נעים. מחקרים מראים שפעילות גופנית לחולי פרקינסון באופן סדיר יכולה לסייע בשמירה על שיווי משקל, ניידות ויכולת לבצע משימות יומיומיות. בנוסף, היא עוזרת ברגידיות ובנוקשות שרירים. משמעות הדבר היא שפעילות גופנית יכולה לעזור להקל על תסמיני פרקינסון ואף עשויה להאט את התקדמות המחלה.
יתרונות נוספים של פעילות גופנית עבור אלה עם מחלת פרקינסון כוללים:
- בנייה ושמירה על כוח וסיבולת שרירים
- שיפור קואורדינציה והפרעות בהליכה, שיכולות לעזור להפחית את הסיכון לנפילה או פחד מנפילה
- הגברת הגמישות וטווח התנועה
- שיפור הכושר האירובי, במיוחד תפקודי הלב והריאות
- הגברת היעילות של levodopa, שהיא התרופה הנפוצה ביותר לטיפול במחלת פרקינסון
- שיפור התפקוד הקוגניטיבי
- שמירה על משקל גוף תקין
- מניעת עצירות
- שיפור איכות השינה
תרגילי התעמלות לחולי פרקינסון
התרגילים הטובים ביותר עבור אלה עם מחלת פרקינסון הם מהנים, מאתגרים ובעיקר בטוחים.
בהתאם להעדפות האישיות של ההורה שלך ולתסמינים שלו, פיזיותרפיסט יוכלל לבחור ולהתאים לו תרגילים שונים כדי להפעיל מיומנויות מוטוריות או קוגניטיביות שונות. תוכנית אימונים אידיאלית משלבת מגוון פעילויות הכוללות פעילות אירובית, אימוני כוח, כישורי שיווי משקל וגמישות.
מומלץ לעשות לפחות 150 דקות של פעילות גופנית בעצימות מתונה מדי שבוע.
פעילות גופנית אירובית כוללת פעילויות הכוללות תנועות קצביות רצופות שמגבירות את קצב הלב שלך לאורך זמן. פעילות אירובית מסייעת בשיפור הכושר הגופני בכללותו ויכולה לשפר מספר היבטים של תפקוד מוטורי. למעשה, מחקרים מראים שפעילות גופנית אירובית בעצימות מתונה ונמרצת מועילה במיוחד לאנשים עם מחלת פרקינסון. מחקר אחד מצא שעבור חולים עם חומרת סימפטומים קלה, ביצוע 30-45 דקות של פעילות גופנית אירובית שלוש פעמים בשבוע השפיעה בצורה דומה לזו של מספר תרופות פרקינסון קונבנציונליות.
סוגי התרגילים האירוביים כוללים:
- הליכה, צעידה או ריצה
- שחייה או אירובי במים
- רכיבה על אופניים (אפשר גם אופניים נייחים)
בנוסף, תרגילי אימון כוח מסייעים בבניית מסת שריר, ושמירה על שרירים חזקים. זה מקל על ביצוע פעולות יומיומיות.
פיזיותרפיסטים ממליצים בדרך כלל על אימוני כוח המתמקדים בקבוצת שרירים אחת בכל פעם, ועל אזורי מיקוד חלופיים בכל יום. זה נותן לשרירים שעבדתם עליהם זמן לנוח, לתקן את עצמם ולהתחזק, מה שעוזר להפחית את הסיכון לפציעה.
עבור כל קבוצת שרירים, עליך לבצע 10-15 חזרות ב 1-3 סטים. יש לעבוד על כל קבוצת שרירים 2-3 פעמים בכל שבוע – רק זכרו לחלק את הימים כדי שלא לעבוד על אותה קבוצת שרירים מספר ימים ברציפות.
פיזיותרפיה לחולי פרקינסון
טיפול פיזיותרפיה חשוב במיוחד לחולים בפרקינסון. פיזיותרפיסט הוא איש מקצוע בתחום הבריאות שעוזר לשמור על היכולת של אנשים לנוע ולתפקד במידה המירבית האפשרית. פיזיותרפיסט יכול להדריך את ההורה שלך בתרגילים הנכונים כדי להגביר את הניידות, הכוח והשיווי משקל, ולעזור להורה שלך להישאר עצמאי.
הפיזיותרפיסט יעריך כיצד פרקינסון משפיע על התנועה, בין אם האבחנה חדשה או שיש להורה שלך את המצב כבר זמן מה. פיזיותרפיה לפרקינסון עוזרת לשמור על רמות הכושר ולשמור על יציבה ואיזון טובים ככל שהמצב מתקדם, מה שיעזור בהמשך להישאר עצמאי.
ההורה שלך עשוי להרגיש שהניידות שלו או שלה טובה מאוד ושהם שומרים על פעילות ללא בעיות, אבל פיזיותרפיסט יכול גם לעזור להם לשמור על הניידות שלהם כדי למנוע בעיות עתידיות בעזרת התעמלות לחולי פרקינסון.
הפיזיותרפיסט צריך להוות חלק מרשת התמיכה שלך ושלהם, לערב את המשפחה והמטפלים שלהם ולעזור להם לנהל את מחלת הפרקינסון.
האם יש תרגיל שיכול להגמיש את הגב וגם להפעיל את הגוף?
כל מה שצריך לדעת על פרקינסון באתר של עמותת רעות
רוצה למצוא עכשיו את הפיזיותרפיסט הנכון בשבילך?
כל הפיזיותרפיסטים אצלנו עוברים סינון גבוה:
- רק מומלצי משרד הבריאות בעלי רישיון משרד הבריאות
- בעלי ביטוח מוסדר
- עברו בדיקה וסינון שיש להם הכשרה וגם ניסיון מתאימים
- קיבלו חוות דעת גבוהות של מטופלים קודמים שלהם
- עוברים המשך מעקב ופיקוח על פידבק מהמטופלים שלהם
- פיקוח צמוד של פיזיותרפיסטית בכירה!
אולי יעניין אותך גם…