פציעות ספורט שכיחות ויכולות להתרחש בכל הגוף. הן יכולות לפגוע בעצמות, בשרירים, בגידים, ברצועות ובמבנים אחרים. אתה יכול לטפל בפציעות קלות רבות בבית עם מנוחה יחסית, קרח, חבישה ותרופות משככות כאבים במקרי הצורך. חלק מהפציעות דורשות טיפול רפואי לקיבוע ופיזיותרפיה לשיקום וחזרה מהירה לתפקוד.
מה ההגדרה של פציעת ספורט?
פעילות גופנית חשובה לבריאות טובה, אך לעתים קרובות אנשים נפגעים כאשר משתתפים בספורט או בפעילויות גופניות אחרות. פציעת ספורט היא בעצם פגיעה בחלק מהגוף עקב ספורט, פעילות גופנית או משחק ספורטיבי. פציעת ספורט יכולה להיות חריפה (אקוטית) או כרונית (מתפתחת עם הזמן).
הסימנים והתסמינים של פציעת ספורט תלויים בסוג הפציעה. תסמינים נפוצים כוללים: כאבים או רגישות, חבורות, עיוותים, ירידה בטווח התנועה, רעשים שונים מהמפרק כמו קליקים או ‘פופ’, חוסר יכולת לשאת משקל על היד או הרגל, עור חם למגע, נוקשות או חולשה, נפיחות, קושי בהזזת הגפה באופן טבעי.
כמה זמן של כאבים נחשב פציעה?
זמן ההחלמה לאחר פציעת ספורט משתנה בהתאם לסוג ולחומרת הפציעה. רוב פציעות הספורט הן קלות ומחלימות תוך מספר ימים או שבועות בעזרת מנוחה יחסית ודברים בסיסיים שאפשר ליישם כדי לעזור לגוף בתהליך.
פציעות אחרות, כמו עצמות שבורות וקרעים של רצועות או גידים זקוקים להתערבות רפואית ויכולות לקחת מספר חודשים עד להגעה להחלמה מלאה.
למרות שבפציעות ספורט רבות ניתן לטפל בבית, כדאי לפנות לגורם מקצועי כשכאב שמפריע לתנועה אינו משתפר עם הזמן, אם יש נפיחות מסיבית שלא יורדת, חבורות קיצוניות או דימום, חוסר יכולת להשתמש באזור הפגוע או עיוות ברור בגפה.
סיבות לפציעת ספורט?
פציעות ספורט יכולות לקרות לכל אחד ועלולות לקרות מסיבות רבות כמו:
- אנשים שלא בכושר – התחלה פתאומית של תכנית אימונים או עלייה משמעותית בפעילות הגופנית כשהגוף לא רגיל.
- ציוד שאינו מתאים – ציוד שחוק, בלוי, קטן או גדול מדי
- תאונות – נפילות, החלקות, התנגחויות או התנגשויות.
- תכנית אימון לא מתאימה – בעצימות או במבנה (חשוב להתחמם לפני שמתחילים!)
- ספורט מגוון- פעילויות הכוללות קפיצה, ריצה וסיבוב או שינוי כיוון במהירות.
איך למנוע פציעות ספורט?
ישנן דרכים רבות למנוע או לפחות להוריד את הסיכון לפציעות ספורט. ראשית, בחר בספורט ובפעילויות פחות מסוכנות (לדוגמה, הימנע מספורט הכולל התנגשויות והתנגחויות).
שנית, גוון בשגרת הספורט שלך – הגוף שלך זקוק לשילוב של פעילות גופנית קרדיווסקולרית (אירובית), אימוני כוח עם משקולות או התנגדות ותרגול גמישות.
שתיית מים לפני, במהלך ואחרי כל פעילות גופנית עוזרת להכין ולשקם את הגוף מפעילות.
חשוב ללמוד טכניקה נכונה ולהשתמש בה במהלך ביצוע הפעילות, בין אם זו ריצה ונחיתה טובה על הרגל, טכניקות לשינויי כיוון מהירים במשחק כדורסל או טכניקת הרמת משקולות נכונה.
בנוסף, תלמד להיות קשוב לגוף שלך ואל תדחף יותר מדי – תנוח כשאתה עייף, תפסיק כל פעילות שלא מרגישה לך נכון ותתחיל לאט לבנות בהדרגה את סולם המאמצים. לדוגמה, לפני שאתה נרשם למירוץ כדאי להתחיל בריצה משולבת עם הליכה עד שתוכל להגיע למרחק ולקצב שנוח לך לרוץ בו בהמשכיות.
כמובן לא לשכוח להתחמם לפני כל פעילות ולנעול נעליים מתאימות וציוד בטיחות תקין.
ואחרון חביב, התייעצות עם פיזיותרפיסט ספורט לבניית תכנית אימונים הדרגתית שמתאימה לך בעומס ובמטרה תוכל לעזור לך למנוע כמה שניתן פציעה ולעזור לך להתמודד עם פציעה קיימת בצורה הבריאה והטובה ביותר כדי שתוכל לחזור לשגרת האימונים הכי מהר שתוכל (תוך מחשבה והשמת דגש על הבריאות שלך).
כל הפיזיותרפיסטים אצלנו עוברים סינון גבוה:
- רק מומלצי משרד הבריאות בעלי רישיון משרד הבריאות
- בעלי ביטוח מוסדר
- עברו בדיקה וסינון שיש להם הכשרה וגם ניסיון מתאימים
- קיבלו חוות דעת גבוהות של מטופלים קודמים שלהם
- עוברים המשך מעקב ופיקוח על פידבק מהמטופלים שלהם
- פיקוח צמוד של פיזיותרפיסטית בכירה!
אולי יעניין אותך גם…