אוסטאופורוזיס היא מחלה שכיחה שגורמת להידלדלות ולהחלשות העצמות. מצב זה יכול להיווצר בכל גיל. לנשים יש את הסיכון הגדול ביותר לפתח את המחלה, (לכן המאמר הזה נכתב בגוף נקבה) אבל היא קיימת גם אצל גברים. אוסטאופורוזיס קיים במעל מ55% מהאוכלוסייה בארה”ב בני 50 ומעלה. מחצית מהנשים ורבע גברים ישברו עצם כתוצאה מצפיפות עצם נמוכה (אוסטאופניה) או אוסטאופורוזיס. עצמות רזות הן הגורם ל 1.5 מיליון שברים בשנה בארצות הברית. חשוב לאבחן צפיפות עצם נמוכה או אוסטאופורוזיס מוקדם, כך שניתן יהיה לנקוט צעדים להאטת התהליך והפחתת הסיכון לשבר.
- מהי אוסטאופורוזיס?
- העצם – מבנה והגדרה
- גורמי סיכון לאוסטיאופורוזיס
- אוסטאופורוזיס – איך זה מרגיש?
- שברים באוסטאופורזיס
- אוסטיאופורוזיס אבחון
- איך יכול פיזיותרפיסט לעזור במקרה של אוסטיאופורוזיס?
- מה קורה בבדיקת הפיזיותרפיסט?
- אילו סוגי תרגילים משפרים את בריאות העצם?
- הדרכה בתחום לילדים ונוער
- האם ניתן למנוע אוסטיאופורוזיס?
- לאיזה סוג של פיזיותרפיסט כדאי שתפני
מהי אוסטאופורוזיס?
אוסטאופורוזיס היא מחלה של ירידה בצפיפות העצם (בעובי העצם), ירידה בחוזק העצם ושינוי במבנה העצם שלה. מבנה העצם הופך דליל ונקבובי. מצב זה מביא לסיכון מוגבר לשברים בגלל העצם החלשה. שברים מצפיפות עצם נמוכה יכולים להיות חמורים. הם גורמים לכאב ומשפיעים על איכות החיים.
העצם – מבנה והגדרה
עצם היא רקמה חיה. בעצם ישנם שני סוגי תאים. האחד, תפקידו לבנות את העצם כל הזמן והשני, תפקידו להרוס את העצם כדי לאפשר מקום לעצם החדשה שנבנית על ידי הראשון. במצב תקין תהליך זה מאוזן. כלומר כמות העצם הנהרסת זהה לזו שנבנית והכל טוב. באוסטאופורוזיס, נפגע האיזון. יש יותר הרס של עצם מאשר בנייה. חוסר איזון זה מתחיל בדרך כלל אצל נשים במהלך 5 השנים הראשונות של גיל המעבר. עם זאת, הוא יכול להתרחש גם אצל גברים ובילדים.
גורמי סיכון לאוסטיאופורוזיס
קבוצות הסיכון מחולקות לשניים – סיכונים בלתי ניתנים לשליטה, כאלה שנובעים מתנאים טבעיים או אורגניים, וסיכונים הניתנים לשליטה אשר נגרמים כתוצאה מפעולה מכוונת של אדם.
#1 סיכונים שאינם ניתנים לשליטה
- מין – נקבה.
- מבנה אנטומי.
- גיל מתקדם.
- רמות ההורמונים.
- גנטיקה.
- תנאים רפואיים מוקדמים – למשל צליאק, מחלות מעיים דלקתיות, דלקת מפרקים שגרונית, סיסטיק פיברוזיס, או מחלת כליות.
- תרופות מסוימות, כגון סטרואידים.
#2 סיכונים הניתנים לשליטה
- עישון סיגריות.
- צריכת אלכוהול מופרזת.
- אורח חיים לא פעיל.
- צריכת קפאין מוגזמת.
- מיעוט פעילות גופנית נושאת משקל.
- תרופות (כגון סטרואידים, הפרין).
- משקל נמוך.
- רמת סידן מופחתת.
- רמת ויטמין D מופחתת.
- עיסוק שהוא בנשיאת משקל נמוכה באופן קיצוני כמו אסטרונאוטים או שחיינים.
אוסטאופורוזיס – איך זה מרגיש?
אוסטאופורוזיס היא מחלה שיכולה להיות “שקטה”. ייתכן שלא תרגישי דבר עד שיתרחש שבר. אם את בגיל העמידה או הגיל השלישי, את עשויה להבחין אובדן גובה או גם החמרת יציבה של כיפוף בגב. את יכולה גם להתחיל לחוות כאב בין השכמות שלך או מעל האגן.
שברים באוסטאופורזיס
לאנשים עם צפיפות עצם נמוכה סיכון גבוה יותר לשברים בפעילויות ואירועים יומיומיים שגרתיים, שלא היו קורים באנשים עם עצמות בריאות.
הינה מספר דוגמאות:
- שבירת הירך או פרק כף היד מנפילה מעמידה לרצפה.
- שבירת צלע בעת פתיחת חלון או בעת קבלת חיבוק.
- שבירת קרסול לאחר דריכה על שפת המדרכה.
שברים בדחיסת עמוד השדרה, במיוחד אלה בגב העליון או בעמוד השדרה החזי (אזור בין הצוואר לגב התחתון), הם השברים הנפוצים ביותר, ואחריהם שברים בירכיים ובפרקי כף היד.
אוסטיאופורוזיס אבחון
אוסטאופורוזיס מאובחנת בצורה הטובה ביותר באמצעות רנטגן מהיר ללא כאבים מיוחדים הנקרא DXA, אשר מודד את צפיפות העצם. התוצאות מדווחות באמצעות ציוני T ו- Z. 0 הוא הערך לאוכולוסיה בריאה באותו הגיל. מערך זה בודקים עד כמה שוני יש בעצם בבדיקה שלך, או במילים אחרות, מהי אצלך סטיית התקן מאוכלוסיה בריאה. עד 1- נחשב תקין. מעבר לזה נחשב כבר בעייתי:
אם ערך ה-T הוא 1- או פחות, יש לך סיכון גדול יותר לשבר.
אם הוא 2.5- או פחות תקבלי את האבחנה של אוסטאופורוזיס.
מדד ה- Z משווה את צפיפות המינרלים בעצמות שלך לאלו של אותו מין, משקל וגיל.
שיטות אחרות למדידת צפיפות העצם כוללות צילומי רנטגן, אולטרסאונד ו- CT.
איך יכול פיזיותרפיסט לעזור במקרה של אוסטיאופורוזיס?
הפיזיותרפיסט יכול לבנות תוכנית ספציפית המבוססת על הצרכים האישיים שלך כדי לעזור בשיפור בריאות העצם שלך, ובכך להקטין סיכוי לשברים. התוכנית שהפיזיותרפיסט בונה תהיה מורכבת מ:
- תרגילים ספציפיים כדי לבנות את העצם והקטנת ההרס שלה, כלומר כאלו שישפרו את האיזון בין בניית העצם והריסתה.
- לימוד יציבה נכונה לתמיכה טובה בעמוד השדרה שלך והפחתת סיכון לשבר בו.
- תרגילים לשיפור שיווי משקל ובכך הקטנת סיכון לנפילות.
- הדרכה להתאמת סביבת עבודה וחיים להגנה מפני שברים.
מה קורה בבדיקת הפיזיותרפיסט?
פיזיותרפיסט בתחום תחילה יסקור את המידע הרפואי שלך ושל המשפחה שלך, את התרופות, הפעילות הגופנית שלך, התזונה והמצב ההורמונלי.
שלאחר מכן הוא יערוך בדיקה גופנית מלאה וייקבע את גורמי הסיכון שלך לאוסטיאופורוזיס. ההערכה עשויה להוביל את הפיזיותרפיסט להמליץ על בדיקה נוספת.
אילו סוגי תרגילים משפרים את בריאות העצם?
הפיזיותרפיסט בונה לך תוכנית אישית כך שתהיה במידה הנכונה לחזק את העצם אבל לא במידה מוגזמת שתפגע בה.
שני סוגים של פעילות גופנית הם אופטימליים לשיפור בריאות העצם: פעילות נושאת משקל ופעילות עם התנגדות. בדרך כלל, התרגילים מבוצעים 2 עד 3 פעמים בשבוע כחלק מתוכנית כושר כללית.
תרגילי נשיאת משקל לדוגמא:
- ריקוד
- ריצה
- טניס
תרגילי התנגדות לדוגמא:
- משקולות.
- תרגילים עם גומיה.
- תרגילים של שימוש בכוח הכובד כהתנגדות כמו שכיבות סמיכה, סקוואט, תנוחות יוגה מתמשכות.
- תרגילים שמייצבים את עמוד השידרה ומשפרים את היציבה שלו.
במצב של שבר שמחייב שכיבה במיטה, יבנה הפיזיותרפיסט תוכנית מותאמת כדי שלא תווצר החמרה וכדי לעודד החלמה. הטיפול יכלול:
- טכניקות להפחית את הכאב שלך באמצעות תנוחות נכונות ואמצעים אחרים להקלת כאב. תוכנית כזו יכולה להגדיל סיכוי להפחתת הכאב ללא צורך בתרופות.
- התאמת מחוכים, חגורת גב, ותמיכות אחרות כדי לקדם ריפוי ולשפר יציבה.
- הקטנת סיכון לנפילה על ידי אימון של השרירים שמותר להפעיל.
אם הכאב נמשך יותר מ 6 שבועות לאחר שבר בעמוד השדרה, כדאי לשקול ניתוח לפי המלצת הרופא המטפל בתחום.
הדרכה בתחום לילדים ונוער
פיזיותרפיסטים יכולים להדריך משפחות וקבוצות נוער על פעילות גופנית נכונה, יציבה, והצורך לנוע מדי יום כדי לבנות את העצמות באופן מאוזן. ילדים עם בעיות בריאותיות כגון ספינה ביפידה, סוכרת, מחלת קרוהן ושיתוק מוחי נמצאים בסיכון מוגבר למחלת עצמות, ויכולים להפיק תועלת רבה מהנחיית פיזיותרפיסט. חשוב לזכור שרוב העצם נבנית במהלך גיל ההתבגרות.
האם ניתן למנוע אוסטאופורזיס?
ניתן למנוע אוסטאופורוזיס על ידי בניית צפיפות עצם נאותה דרך הילדות, גיל ההתבגרות, והבגרות המוקדמת. בניית עצמות חזקות דורשת איזון כמות סידן וויטמין D, ופעילות גופנית סדירה. ישנם צעדים שיש לנקוט כדי לשפר את בריאות העצם בכל גיל. אורח חיים פעיל הכולל תרגילי התנגדות ותרגילים של נשיאת משקל יסייע במטרה זו. כמו כן חשוב להימנע מהרגלים המאיצים הרס העצם כמו עישון, צריכת אלכוהול מופרזת, וצריכה לא מספקת של סידן בתזונה. שמירה על מכניקת גוף טובה ויציבה תורמים גם הם לבריאות העצם. אין לנו שליטה על נטיות גנטיות שירשנו, אבל אנחנו יכולים לבחור לאזן את נטילת התרופות, התזונה והפעילות הגופנית.
לאיזה סוג של פיזיותרפיסט כדאי שתפני?
כל פיזיותרפיסט מוסמך יכול לתרום לך במצב של באוסטאופורוזיס. עם זאת, אם יש לך אבחנה של אוסטאופורוזיס או צפיפות עצם נמוכה, ייתכן שתרצי לשקול: פיזיותרפיסט שהינו בתחום הגריאטרי או האורטופדי עם ניסיון והכשרה בתחומים אלו. ידע מתקדם, ניסיון, וכישורים אשר עשויים לשפר את המצב שלך יהיו שילוב מצויין עבורך.